Het internet staat er bol van: Ondernemers moeten online gaan ondernemen - Buitenlandse techgiganten als Google, Facebook, Amazon, Alibaba etc. nemen de Nederlandse markt over – Omzet retail, marketing & advertising steeds meer in buitenlandse handen - Multi Sided Platforms hebben de toekomst - Ondernemers moeten online gaan samenwerken - Content wordt het nieuwe digitale goud - Geen winkel zonder een webshop - Consumenten doen pas aankoop na internetoriëntatie -Macht van Google en Facebook moet gebroken worden. Zo kan ik er nog een tiental benoemen.
Is deze ontwikkeling een probleem? Ja! Doen we er iets mee? Nee! Ondernemers, gemeenten, centrummanagement, BIZ-organisaties, brancheorganisaties en mediabedrijven staan erbij en kijken ernaar. Gemeentebestuurders weten zich geen raad met deze online ontwikkeling en ondernemers denken alleen maar aan hun investering in tijd en geld. Men gaat eraan voorbij dat deze passieve en op geld en tijd gerichte instelling niet alleen catastrofaal wordt voor menig ondernemer, maar ook voor menig winkelcentrum.
Meer dan 75% van het totale aanbod van bedrijven, ondernemers, producten, diensten en evenementen is online praktisch onvindbaar. De meeste ketenorganisaties en een groot deel van het groot-MKB heeft het goed geregeld. Menig winkelier, horecabedrijf, zzp-er, mkb-er, dienst- en zorgverlener en overige profit en non-profit organisaties laten het online afweten. We praten over een groep ondernemers en instellingen die groter is dan één miljoen. Het lijkt alsof het gros van de ondernemers de benodigde stappen niet durven te nemen of geen verantwoordelijkheid durven dragen voor de toekomst van hun eigen bedrijf. Online ondernemen krijgt gewoon niet de aandacht die het moet hebben. Als het al aandacht krijgt ziet men vooral beren op de weg waardoor men afziet van verdere stappen.
“Onzin!” roept men als we het hierover hebben: “Het houdt ons zeker bezig.” Dat laatste klopt in veel gevallen wel. Het houdt iedereen al jaren bezig, maar men doet er niets of in elk geval te weinig concreets mee. Veel gemeenten en citymanagement kiezen bijvoorbeeld voor een statisch platform waarop ze uitsluitend detailhandel en horeca positioneren. Platforms die men niet anders kan classificeren als “fototelefoonboeken”. Platforms die hun doel totaal voorbij schieten. Geen consument zit daarop te wachten. Deze zijn Bol.com, Coolblue, Amazon, Alibaba, Zalando, Google, Facebook, etc. gewend. Tegenover deze giganten stelt zo’n klein passief en statisch platform alleen maar teleur. De consument kan er niets mee, maar de ondernemer ook niet. Alleen interactieve platforms kunnen succesvol worden. Maar echt succesvol wordt een platform alleen als het groeit van interactief naar relevant. Relevantie creëer je niet met een platform waar alleen winkels op staan. Relevantie creëer je als je biedt wat de consument wil. Regionaal, provinciaal en landelijk moet je denken aan een platform met een duidelijke en gebruiksvriendelijke zoekmodule. Een platform met een geweldig aanbod van bedrijven, ondernemers, producten, diensten, evenementen, aanbiedingen en nieuws. Om extra conversie te creëren kunnen consumenten gratis hun 2e-hands spullen aanbieden of kan men een oproep plaatsen voor hulp of ondersteuning. Een platform waar consumenten en ondernemers in contact komen met elkaar: B2B en B2C. Daarom moet het platform openstaan voor retail, horeca, dienstverleners, ambachtslieden, zzp-ers, mkb-ers, producenten, profit- en non-profit organisaties, verenigingen, stichtingen, mediabedrijven, overheden en gemeenten. Feitelijk voor iedereen die denkt iets te bieden te hebben. Middels een relevant platform staat elke ondernemer in contact met een groot aantal consumenten en collega ondernemers en kan men via het platform communiceren met elkaar.
Iedere ondernemer verdient een plek op het internet. Liefst gebruikmakend van Nederlandse platforms. Het aanbod is er, maar men moet wel actie ondernemen. Alleen als ondernemers openstaan voor verandering en vernieuwing is men in staat te beschikken over een betaalbaar, gebruikersvriendelijk en relevant platform. Echter, relevantie komt niet vanzelf. Dit vergt een langere termijnvisie, maar niet langer dan één jaar. Dan kán het platform al relevant zijn. Tenslotte is Google ook niet van vrijdag op zaterdag relevant geworden.