Ben jij ook getroffen door corona en de maatregelen van de overheid? Dan maak ik graag kennis met je.
Hoe sta jij erbij?
Banken en economen voorspellen een grote kans op een faillisementsgolf in het eerste of tweede kwartaal van 2021 omdat momenteel veel ondernemers aan het infuus van de overheid hangen. De urgentie ik hoog om het tij te keren. Daarom is dit moment voor veel ondernemers hét transitiemoment om eens serieus te gaan nadenken over de toekomst van hun bedrijf. Voor velen overigens een moeilijke mindset.
Stel jezelf de volgende vragen. Wat vinden mijn klanten van mijn bedrijf? Voldoet de huidige strategie nog wel? Is mijn waardepropositie nog oké? Geef ik de juiste invulling aan mijn ambities? Begrijpt mijn personeel waar ik naartoe wil en zijn ze gemotiveerd? Met wie kan en wil ik samenwerken? Dit zijn enkele relevante vragen waarover je zou kunnen nadenken.
Ik vertel niets nieuws.
Corona heeft een verwoestend effect op veel ondernemers. Alleen al in Limburg krijgt 50% van de bedrijven overheidssteun. De retail-, horeca-, reis-, muziek-, culturele- en evenementenbranche, hun toeleveranciers en alle overige bedrijven die afhankelijk zijn van deze branches. Maar ook ondernemers die een bedrijf hebben waar het werken met mensen centraal staat. Denk hierbij aan opleiders, adviseurs, coaches, consulenten etc. Ook deze worden geraakt omdat veel mensen, vanwege de angst voor corona, contacten met derden zoveel mogelijk uitstellen. Daarnaast worden veel ondernemers getroffen door de bezuinigingsdrift van consumenten, ondernemers en overheden. Al met al niet echt een rooskleurig scenario.
Het voortbestaan van veel ondernemingen staat onder druk.
Ondernemers moeten dealen met een grote uitdaging. Zoals het er nu uitziet komt er voorlopig nog geen einde aan corona en de maatregelen die de overheid neemt om verspreiding te voorkomen. Naast het voortbestaan van veel bedrijven en daarmee werkgelegenheid, staat ook het voortbestaan van de binnensteden zoals wij die kennen op het spel. Dit is catastrofaal voor de beleving van de binnensteden en winkelcentra in de grotere dorpskernen.
Het in gang zetten van processen op het gebied van verandering, vernieuwing, digitalisering, her- en online positionering kan erger voorkomen. Echter, veel ondernemers hebben hun laatste reserves ingezet tijdens deze crisis en hebben geen spek meer om de draad zelfstandig op te pakken zodra de economie terug gaat naar normaal. Toch is het belangrijk dat je deze transitieperiode gebruikt om je bedrijf weer op de rails te krijgen.
Hoe pak je het aan?
Denk eens serieus na over je ambities voor de toekomst en maak deze concreet door er een strategie om heen te bouwen. In dit proces ondersteunen we jou en bieden we de helpende hand zodat je kunt werken aan het succes en de toekomst van je bedrijf. In veel Limburgse gemeenten (incl. het Brabantse Cranendonck) kan men voor dit Business Roadmap Traject rekenen op een subsidie van Keyport2020 of ESZL waardoor zo’n traject slechts € 1.000 i.p.v. € 2.500 excl. 21% btw. kost. Misschien wel je beste investering ooit.
Ik sta je graag te woord. Geheel vrijblijvend overigens.